![Gurmanska solatna nebesa](/sites/www.mladinska.com/files/styles/2000x1200_hero_velika/public/images/solate_med_delom.jpg?itok=4SuZ7MPH)
Gurmanska solatna nebesa
Solate imajo pomembno vlogo na naših jedilnikih.
So zdrave, slastne in lahke, na naših krožnikih pa rade nastopajo v čudovitih barvnih kombinacijah. Lahko so spremljevalke glavnih jedi, z raznoraznimi dodatki pa postanejo tudi samostojne jedi.
Človek, ki ljubi solate
Če bi radi preživeli dvajset ustvarjalnih minut v kuhinji in doživeli kulinarična solatna nebesa, si oglejte nekaj odličnih receptov solat Davida Beza, Italijana z londonskim naslovom, ki po poklicu sicer ni kuhar. Je le ljubitelj hrane z omejenim časom za kosilo.
![](/sites/www.mladinska.com/files/styles/795x520_zgodbe_vsebina/public/images/DAVID-BEZ.jpg?itok=vw49NHb7)
V zadnjih letih je v službi vsak dan ustvaril novo solato in recepte skupaj s fotografijami objavil na svojem blogu http://saladpride.tumblr.com/. Rezultat je knjiga Ljubim solate!
Mesna solata
![](/sites/www.mladinska.com/files/styles/795x520_zgodbe_vsebina/public/images/Prekajena_sunka_-kuskus_brokoli_in_grah%20%281%29.jpg?itok=aeHTEJN8)
100 g kuhanega polnovrednega kuskusa
50 g v sopari kuhanega graha
100 g nasekljanih cvetov brokolija
50 g rezin prekajene šunke
pest natrganega drobnjaka
Pripravimo si vse sestavine in jih zložimo na krožnik.
Za preliv zmešamo 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko jabolčnega kisa, ščepec soli in popra ter suhega peteršilja. Postrežemo.
Presna solata
![](/sites/www.mladinska.com/files/styles/795x520_zgodbe_vsebina/public/images/Datlji_koromac_in_mandlji%20%281%29.jpg?itok=FDxc7Dhn)
1 glavico solate little gem ali srček mehke solate
1 tanko narezan manjši gomolj koromača
pest izkoščičenih suhih datljev
pest mandljev, 10 minut namočenih v vodi
pest svežih vejic kopra
Pripravljene sestavine zložimo na krožnik.
Za preliv zmešamo 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko jabolčnega kisa, ščepec soli in popra, dodamo pa še ščepec zdrobljenih semen koromača.
Solata s korenčkom, orehi in rozinami
![](/sites/www.mladinska.com/files/styles/795x520_zgodbe_vsebina/public/images/Korencek_rdeca_cebula_orehi_in_rozine%20%281%29_1.jpg?itok=I5z7ioAJ)
50 g motovilca
1 korenček, narezan na trakove z lupilnikom
1 tanko narezano manjšo rdečo čebulo
pest rozin
pest nasekljanih orehovih jedrc
Sestavine zložimo na krožnik in prelijemo s prelivom, pripravljenim iz 1 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličke jabolčnega kisa, ščepec soli in popra ter 1 žlice semen gorčice, namočenih čez noč.
![](/sites/www.mladinska.com/files/styles/165x234_book/public/images/9789610133773_500.jpg?itok=oxj4NHwC)