Gurmanska solatna nebesa
Solate imajo pomembno vlogo na naših jedilnikih.
So zdrave, slastne in lahke, na naših krožnikih pa rade nastopajo v čudovitih barvnih kombinacijah. Lahko so spremljevalke glavnih jedi, z raznoraznimi dodatki pa postanejo tudi samostojne jedi.
Človek, ki ljubi solate
Če bi radi preživeli dvajset ustvarjalnih minut v kuhinji in doživeli kulinarična solatna nebesa, si oglejte nekaj odličnih receptov solat Davida Beza, Italijana z londonskim naslovom, ki po poklicu sicer ni kuhar. Je le ljubitelj hrane z omejenim časom za kosilo.
V zadnjih letih je v službi vsak dan ustvaril novo solato in recepte skupaj s fotografijami objavil na svojem blogu http://saladpride.tumblr.com/. Rezultat je knjiga Ljubim solate!
Mesna solata
100 g kuhanega polnovrednega kuskusa
50 g v sopari kuhanega graha
100 g nasekljanih cvetov brokolija
50 g rezin prekajene šunke
pest natrganega drobnjaka
Pripravimo si vse sestavine in jih zložimo na krožnik.
Za preliv zmešamo 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko jabolčnega kisa, ščepec soli in popra ter suhega peteršilja. Postrežemo.
Presna solata
1 glavico solate little gem ali srček mehke solate
1 tanko narezan manjši gomolj koromača
pest izkoščičenih suhih datljev
pest mandljev, 10 minut namočenih v vodi
pest svežih vejic kopra
Pripravljene sestavine zložimo na krožnik.
Za preliv zmešamo 1 žlico ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko jabolčnega kisa, ščepec soli in popra, dodamo pa še ščepec zdrobljenih semen koromača.
Solata s korenčkom, orehi in rozinami
50 g motovilca
1 korenček, narezan na trakove z lupilnikom
1 tanko narezano manjšo rdečo čebulo
pest rozin
pest nasekljanih orehovih jedrc
Sestavine zložimo na krožnik in prelijemo s prelivom, pripravljenim iz 1 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličke jabolčnega kisa, ščepec soli in popra ter 1 žlice semen gorčice, namočenih čez noč.